Cél a fény felé

A biztonságos autóvezetés aranyszabályai közé tartozik a megfelelően világított jármű és a fényszórók használata. Jóllehet a nappali menetfény már kötelezően beépített felszerelés, a nappalok rövidülésével célszerű jobban odafigyelni a többi világítóeszközre is, hiszen ne feledjük, a KRESZ szerint forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelezően ki kell világítani. (X)

A fényszórók, ködlámpák és hátsó világítóberendezések is segítenek az észrevehetőségben, tisztán látásban, hozzájárulnak a balesetek elkerülésében, így ezek működését minden elindulás előtt ellenőrizzük. A megfelelő világítás elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez, így karbantartásuk sem elhanyagolható.

Érdemes a szervízeléssel előre tervezni, ugyanis az izzók nem teljesítenek ugyanolyan jól az idő előrehaladtával, és három év elteltével bizonyítottan rövidebb távolságot tudnak csak bevilágítani, növelve a baleset kockázatát. Ha izzócserére kerül a sor, ezeket feltétlenül párosával cseréltesd ki, ugyanis az egyenletes működéshez nélkülözhetetlen az egyenlő fénykibocsátás, és akár más járművezetőket is megtéveszthet a felemás világítás. Ugyanez a páros-elv vonatkozik minden más fontos autóalkatrészre, legyen az gumiabroncs, fékek, lengéscsillapítók – teszik hozzá a szakemberek.

Mikor új alkatrészt vásárolsz, vedd figyelembe a technológiai adottságait, illetve a saját igényeidet is. Minél több fényt bocsát ki egy izzó, annál betekinthetőbb az előttünk álló útszakasz, ha tudunk, válasszunk fehérebb fényű izzót, ezzel sokkal több kontrasztot kapunk, és felismerhetőbbek az objektumok az úton, míg a sárgás árnyalatú fénynél egyenletlen látásviszonyok között kell vezetnünk, és a kevésbé lesz fárasztó a közlekedés.

Az esetlegesen romló látásviszonyok mellett más veszélyes tényező is felmerülhet vezetéskor: a napjainkban megnövekedett élethossz eredményeképpen az utakon is egyre több az idős sofőr, akiknek a lassabb reakcióideje illetve a gyengébb látása is kockázatot jelenthet.

De éjszaka vezetni nem csak az idősek számára igényel nagyobb koncentrációt, hanem mindenkinek: a nedves utak, a nagy sebességhez hozzátartozó óriási vészféktávolság kockázata megnő a sötét környezetben. Ilyenkor még fontosabb, hogy időben és megfelelően felismerjük a táblákat, észleljük az esetleg elénk kerülő objektumokat, vadállatokat, bicikliseket, rejtett kanyarokat.

 

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elérjük egyénre szabott ajánlatainkkal, új hírekkel, fontos információkkal! Ne habozzon!

Hirdetés
Hirdetés

Szerviz kereső


Járműfelvásárlás, vétel

Hirdetés
Hirdetés

Lássa meg a lehetőséget!

Szervizek, autómosók akciós KUPONJAI egy helyen!

Megtekintem
Hirdetés